Soundware gratulerer M89 med nytt studio

Både Og har flyttet til nye fine lokaler i Maridalsveien 89 i Oslo. Soundware har vært med på implementeringen av det nye studioet som bærer det klingende navnet M89. Vi gratulerer med nytt studio, og tok anledningen til å ta en prat med Ola-Per Ekblom og Morten Næss om hvordan de gikk frem for å få ”drømmestudioet”.

Noen utfordringer hadde dere med det nye rommet. Fortell oss litt om det:

Vi hadde gjennomført innspilling av første skiva på Malmøya. Alle basic tracks : Trommer, bass, komp gitar, lead vokal. Dette skulle vi jobbe med i det nye studioet. Vi fikk på mer gitar, vokal og jobbet med råmiksen. Da vi tok med dette på andre anlegg låt det helt skrekkelig og etter å ha gjort de justeringene vi trodde var riktig, låt det fortsatt feil. Å få det slik vi ville ble rene Jeopardy.

Det høres ikke helt heldig ut. Hva var årsaken til dette?

Vi hadde utstyr til lytting som vi trodde vi kjente, og vi antok at det nye rommet ville ha et bassproblem. Siden det er lavt under taket og med relativt liten flate trodde vi at det var mye bass i rommet. Det hadde vi definitivt ikke, det var heller et diskantproblem.

Det var da dere kontaktet Soundware:

Vi skrek etter hjelp, og Robert kom ned og hjalp oss med å måle akustikken i rommet. Det tok ikke mange minuttene å se at rommet måtte dempes kraftig. Robert kom ned med mer enn én eske Auralex dempeplater... Vi fikk jo bekreftet at det var veien, men vi hadde et kjempe hull i bassområdet fra 80 Hz.

Dere testet med flere Monitorer for å A-B teste:

Ja vi testet flere ting vi har jobbet på tidligere, Både Dynaudio Bm5 og Genelec 1031, men bassen var helt vekk. Vi testet til vi nesten ikke trodde vi kom i mål med studioet. Verken å flytte monitorer nærmere bakvegg eller nærmere lytte posisjon hjalp. Vi testet også Dynaudio AIR 15 men med samme resultat. All bassen var bort fra rommet. Vi målte med en Ivie IE35, og RTA analysen bekreftet at det manglet bass.

Men dere ga heldigvis ikke opp

Robert kom på dag tre bærende på en fjerde rigg, og insisterte på å prøve denne. Jeg var skeptisk til at en rigg med sub ville gjøre noen forskjell, og at dette ikke ville være noe å mikse på. Vi gjorde like vel en A-B-C-D test med fire rigger.

Hvordan ble resultatet?

Det tok oss ikke lange tiden å kåre en vinner; med Quested riggen bestående av ett par S8 og en SB 10 fikk vi ett rom som endelig låt fantastisk, og vi kåret en vinner av monitor testen.

Dere fikk en overraskelse med subben

Ja, det kan du si, i vår verden er det ikke ideelt med sub, men der var Sub systemet fra Quested helt genialt. Med en ekstern kontroll enhet fikk vi enkelt kalibrert delefrekvensen til 75 Hz, og det fungerte helt perfekt. Da jobber toppene lett og subben tar helt sømløst over. Det blir et landskap som vi virkelig føler.

Alt stemte på en gang; rommet eller rettere sagt målingene i rommet, lyttingen og monitorene satt som ett skudd og det var virkelig gøy etter flere dager med prøving.

Vi hadde lest litt om at Quested var løse i bassen, men det fikset subben, samtidig fikk vi en fantasisk mellomtone og spissheten i toppen ble borte.

Har dere andre ting dere vil trekke frem?

Ja, lytteposisjonen er helt suveren. Det vil si at vi kan sitte nærmest overalt i kontrollrommet, og det låter veldig bra. Du må liksom nesten helt ut til cornerflagget for å ødelegge lyttingen og det er helt ekstremt.

Samtidig er oppsettet så fleksibelt at vi kan bruke ett sett til alt, både nærfelts og når vi skal imponere ved å spille veldig rocka. Quested monitorene gjør alt veldig bra.

Quested er den første lyttingen som gir meg den mellomtonen som jeg vil ha. Vanligvis er den litt kranglete og gjør litt vondt. Quested gir oss det uten å krangle, det gjør bare vondt, og det er sånn det skal være. Det er det ingen andre lyttinger jeg har hørt som gjør.

Vi har nærmest fått kortere arbeidsdager, det stemmer liksom med en gang!

Vi skal også høre på de mindre Quested monitorene og gir de samme inntrykket bare i midre rom så er det veldig spennende. Da skal vi helt sikkert ha dette i vårt lille kontrollrom også!

Vi takker Ola–Per og Morten for praten og ønsker de lykke til med store og små prosjekter!

Profesjonell rådgivning og problemløsning

Våre kunder kan stole på vår dype kunnskap om de ulike produktene på markedet.
Kontakt oss hvis du har tekniske spørsmål eller trenger råd om riktig valg av utstyr.
Kontakt oss på info@soundware.no eller (+47) 23 400 400 for å høre mer.

Scroll to top