DBTV - WebTV oppgradering hos Dagbladet

Dagbladet lever av å levere nyheter, og da de i fjor skulle oppgradere sine web-tv studioer, valgte de å ha Soundware og Danmon med på laget. Nå får DBTV nyhetene ut raskere, noe som var et av hovedmålene for oppgraderingsprosjektet.

Det nye systemet er svært brukervennlig, slik at
Dagbladet kan være kjapt ute når det skjer store hendelser, selv uten en TOM på huset. Den skreddersydde løsningen gjør brukerterskelen lav, slik at ikke-teknikere kan produsere nokså avanserte sendinger. Dette løses ved hjelp av Ross Videos DashBoard, som gjør det svært enkelt å programmere sendinger.

Nå har Dagbladet tre studioer og tre regienheter som kan brukes på tvers av hverandre. Det er studio og regikontroll i Dagbladets lokaler i Pilestredet, studio og regi i første etasje på Hasle (Studio 1 og Regi 1) samt studioposisjon og regikontroll på desken i tredje etasje på Hasle (Studio 3 og Regi 3).

De ulike lokasjonene er forbundet via IP over fiber, slik at en kan remote-kontrollere et hvilket som helst studio fra en hvilken som helst regi, og fiberen har selvsagt full redundans.
Klikk på bildet for større versjon

Prosjektleder hos Dagbladet, Håkon Eikesdal forklarer:

- Vår hverdag består av effektive produksjoner med minimal bemanning. Nyhetsstudioet vårt er plassert i sentrum for å få god tilgang på gjester, men det ville medført mye logistikk å flytte produksjonsteamet fra Hasle og ned dit til hver sending. Forsinkelsesfri overføring og kontroll via fiber gir oss muligheten til å styre Pilestredet-studio fra kontrollrommet på Hasle.

- God kommunikasjon er sentralt i et rigg som strekker seg over store avstander, og helt fra starten var det klart at vi måtte ha en bunnsolid intercom. Løsningen fra Clear-Com har vist seg være svært fleksibel når vi har tilpasset den til nye formål.

Det er mulig å kjøre en uavhengig strøm per enkoder, slik at det i praksis er mulig med fem parallelle videostrømmer. Overlevering fra en regi til en annen skjer sømløst, og slik var det også fra første stund; flyttingen av studio fra Havnelageret til Pilestredet og Hasle skjedde «on-air».

For en mer budsjettvennlig løsning, er noe utstyr gjenbrukt i det nye systemet. Det er høy kvalitet på lyd og bilde, men allikevel ikke overdrevent. Installasjonen er fullt skalerbar, alle delene av systemet kan ekspanderes om nødvendig, men bruksområde og funksjoner kan også nedskaleres og endres etter behov. Et nøye planlagt systemdesign gjør dette mulig, uten at det må foretas drastiske endringer i infrastrukturen.

- Nett-TV endrer seg svært fort for tiden, og det var viktig for oss å ha et fleksibelt og skalerbart system som kunne tilpasses nye behov. Fiberløsningen fra Barnfind og Dashboard fra Ross er to slike løsninger, sier Eikesdal.

Klikk på bildene for større versjon

Her er litt mer teknisk info for de som er født med BNC-kabel i hånda:

Fibertransport: Barnfind. Det blir brukt BarnMini for punkt til punkt internt på Hasle. Mellom Hasle og sentrum brukes BarnOne; en modulær ramme med BNC-kontakter for SDI I/O og SFPer til fiber og andre signaltyper. Med Barnfind kan man konvertere og distribuere SDI, MADI, AES, HDMI, PAL, multimode- og singlemode fiber. Dette kontrolleres og monitoreres i Ross Videos DashBoard.

Sync: For å få hele videosystemet på Hasle og i sentrum til å samkjøre og fungere synkronisert, er det installert en synkpulsgenerator fra Ross Video i en OpenGear-ramme. SPGen har fire uavhengige utganger, og synk blir videre distribuert i modulære rammer i hver enkelt etasje på Hasle, og i sentrum.

Intercom: Clear-Com, bestående av kablede paneler og trådløse enheter. Systemet er bygget opp av modulære komponenter, og alle sentrale komponenter er montert inn i en Eclipse HX-Delta. Panelene har numerisk tastatur for å kunne ringe ut via telefon, og to eksterne telefonhybrider med totalt fire linjer er integrert i systemet. Clear-Com-systemet er tett integrert mot den kombinerte lydruteren og –mikseren.

Lyd: DHD 52/XC, en kombinert mikser og matrise som tar seg av all lyd involvert i systemet. Enheten håndterer alle lydkilder og destinasjoner, mikseflater, touchskjermer og I/O-moduler. To Concentrators benyttes som distribusjon på lange strekk, og det brukes fiber mellom enhetene.

Mikseflaten i Regi 1 Hasle er en modulær enhet med 10 motoriserte fadere og TFT touchskjerm. I Regi 3 Hasle finnes to DHD 52/DX med fire fadere og TFT touchskjerm. Disse dekker to arbeidsplasser og kan brukes både som mikser og lyttevelger, eller settes sammen til en større mikser med åtte fadere. Alle inn og utganger er tilgjengelig på alle kontrollflater og kan velges fritt.

DHD-enhetene er integrert mot intercomsystemet for telefonhybrid, IFB og returlyd (n-1).

I sentrum er det installert et trådløst
mikrofonsystem med åtte kanaler fra MIPRO.
Systemet består av lommesendere,
mottakere og antennedistribusjon.

Profesjonell rådgivning og problemløsning

Våre kunder kan stole på vår dype kunnskap om de ulike produktene på markedet.
Kontakt oss hvis du har tekniske spørsmål eller trenger råd om riktig valg av utstyr.
Kontakt oss på info@soundware.no eller (+47) 23 400 400 for å høre mer.

Scroll to top